Monday, June 12, 2017

Ritam ringišpila


Verujem da smo se svi nekada provozali na ringišpilu. Da li je u pitanju obična vrteška sa sedištima poput ljuljaški ili ona staromodna francuska sa konjićima, nebitno je. U svakom slučaju suština je ista - ista radoznalost kada još u daljini čujemo njenu muziku, ista ushićenost kada vidimo svu njenu lepotu pred sobom i ista zabava kada zauzmemo svoja mesta i njeno kretanje počne. Zanimljivo je, pogotovo kada smo deca, ali i ringišpil ima svoje suparnike koji ga često zasene. 
Za razliku od Ferisovog točka koji nas vodi u velike visine ili tek rolerkostera koji nam svojom brzinom podiže adrenalin, ringišpil se samo vrti u krug. 
U krug i u krug. Isti pravac i ista perspektiva sve vreme. 
Da, kada ga poredimo sa malopre pomenutim spravama deluje neuzbudljivo, čak i besmisleno. 

Ali ponekad usporenost ringišpila ima prednost u odnosu na brzinu rolerkostera. Istina, rolerkoster je uzbudljiviji i nekako kada se njim vozimo dobijemo nalet različitih osećanja - sreća, uzbuđenost, strah i to sve istovremeno. I usled njih imamo neku potrebu da se krećemo sve brže i brže. Ali takav postupak uglavnom rezultuje mučninom, nakon koje često zažalimo. Tako da tu ulazi prednost ringišpila koji, iako ima momente kada se brzo kreće, u jednom trenutku usporava. 
Usporava i daje nam vremena da jasnije vidimo stvari oko nas, koje u brzini nismo mogli najbolje da razaznamo. Daje nam predah i smiruje nas. I nakon tog predaha ponovo se pokreće i ta vožnja, kao i život, bila ona zabavna ili strašna se nastavlja, sve dok mehanizam ne uspori, dok se svetla ne pogase i muzika ne utihne.

Često se u životu susrećemo sa situacijama gde reagujemo impulsivno, kada imamo potrebu da ubrzamo, iako tada nismo svesni kasnijih posledica. Ali baš u tim trenucima treba usporiti i smiriti se, jer ćemo samo tako biti u stanju da razmislimo i naposletku donesemo dobru odluku.

2 comments:

  1. Uu, originalniji post u poslednje vreme nisam procitala, svaka ti cast i na samoj ideji, a onda na citavom teksu. Postpuno razumem ono sto si zelela da nam preneses kroz ovaj pist, svaka ti cast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti!! Baš mi je drago što ti se dopada :))

      Delete