Monday, May 15, 2017

Šum proleća


Iako nam je leto iza ćoška, nisam mogla da propustim priliku da barem jedan post ove godine posvetim svom omiljenom godišnjem dobu. Jeste da on nije direktno povezan s njim (prolećem), ali opet volim sa vama da delim muziku koju slušam i koja me posebno usrećuje u određenim periodima. 


-BEATLEMANIA-

Koliko god to čudno zvučalo, čim ogreje sunce i uopšte vreme postane lepše, mene hvata beatlemania. Naravno ne ona koja je bila aktuelna tokom prošlog veka, već prosto neka potreba da slušam Bitlse. Oni su mi jedan od najdražih bendova i njihova muzika mi uvek može popraviti raspoloženje i izmamiti osmeh na lice. Iako sam preslušala dobar deo njihovog stvaralaštva, najradije se vraćam njihovim prvim pesmama nastalim 60-ih godina. Pre svega I'll follow the sun (dugačka svega 2 min.) i Penny Lane, koje su vrlo poletne. Zatim Eleanor Rigby i She's leaving home na kojima, iako su pisali muziku, nisu svirali oni, već orkestar! Ovo su samo neke od njihovih pesama koje obožavam i koje me svakim slušanjem iznova oduševljavaju.Takođe, dok već govorim o Bitlsima, želim da pomenem i solo stvaralaštvo Džordža Harisona. Iako su nakon rastavljanja svi članovi započeli solo karijere, nekako mi se najviše dopala Harisonova muzika od svih. Pesme What is life This song samo su neke koje volim.-DUO-

Pored Bitlsa, tokom proleća generalno više slušam popularne klasike, tj. muziku prošlog veka (uglavnom 60/70-ih godina). Pošto se zimi više okrećem instrumentalnoj muzici i baladama, verovatno tim buđenjem prirode i ja se budim slušajući pokretljiviju i veseliju muziku. I takvu muziku pronalazim kod dua Simon & Garfunkel. Ne mogu baš reći da sam neki veliki fan, jer sam preslušala samo njihov album Bridge Over Troubled Water i ima numera koje mi se dopadaju. Ali jedna koju poslednjih mesec dana, čim čujem, nastavim da pevušim do kraja dana, a to je Cecilia, jedna od njihovih najpoznatijih pesama. Takođe nedavno sam otkrila bend The Carpenters. Zapravo pre otkrila njihovu muziku, jer sam za njih čula pre. Još uvek sam u fazi otkrivanja njihove muzike, ali jedna pesma koju apsolutno obožavam je Yesterday once more sa kojom verujem da se svi mogu povezati, jer govori o snazi nostalgije koju pesme u sebi nose.-ZVUCI SEVERA-

I naravno, ovo ne bi bio moj post o muzici ako ne sadrži klasičnu muziku. Sad, dok nisam sela da pišem ovaj post nisam ni bila svesna da su skoro svi kompozitori koje sam htela da pomenem Skandinavci. Da, možda je malo ironično, ali muzika skandinavskih kompozitora me najviše asocira na proleće. Najviše Grigove "Elegične melodije" u koje sam se zaljubila na prvo slušanje i Sindingov klavirski komad "Šum proleća" koji takođe možete poslušati dole. Pored njih preporučila bih da sami poslušate "Pastoralnu svitu" Larsa-Erika Larsona i Sibeliusove orkestarske komade.
-XXI VEK-

I sa ovim poslednjim numerama se vraćam u savremeno doba. I naravno, podrazumeva se da Radiohead mora dobiti svoje mesto na ovoj plejlisti. Iako su aktivni na muzičkoj sceni više od 20 godina, ne posustaju u stvaranju kvalitetne muzike, jer su već prošle godine su izdali svoj najnoviji album A Moon Shaped Pool. Dole možete poslušati pesmu Daydreaming (jednu od meni najdriljivijih njihovih pesama), ali pored nji takođe volim i Present Tense, The Numbers i True love waits. Takođe, jedan novootkriven bend sa moje strane - The Lumineers. U pitanju je američki indi folk bend koji je dobio na popularnosti u poslednjih 5 godina. Baš pre nekoliko dana sam čula pesmu Ophelia i odmah nakon nje sam preslušala ceo njihov album Cleopatra i oduševljena sam. Definitivno ću nastaviti da pratim njihovu muziku i nadam se da će nastaviti ovako.I još neke pesme koje nisu klasifikovane, ali želim da podelim sa vama su:

if you see her say hello/bob dylan
how do you feel/jefferson airplane
lego house/ed sheeran
prélude à l'après-midi d'un faune/claude debussy
so long marianne/leonard cohen
brendan's death song/red hot chili peppers


Nadam se da vam se moja plejlista dopala i da ste preko nje otkrili neku novu muziku. Trudila sam se da bude što više različitih žanrova i izvođača, jer ja lično volim u plejlistama da vidim takav diverzitet. Ako vi imate neke preporuke, slobodno ih pišite u komentarima i podstaknite deljenje mišljenja i ukusa u muzici :) 

2 comments:

  1. Ovo nije tip muzike koji ja slušam (slušan RNB), ali zaista sam uživala u čitanju posta i preslušavanju ovih pesama. Takođe, milim da sam se navukla na Boba Dilana! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svi mi imamo različit ukus, ali opet verujem da možemo naći i u drugim žanrovima nešto što nam se dopada i eto, drago mi je da si uživala. A to za Dilana skroz razumem :))

      Delete