Wednesday, May 31, 2017

Da li je Vukova diploma važna?


Kraj školske godine je iza ćoška i verujem da nisam jedina kada kažem da sam u haosu. Ocene se polako zaključuju i svi jure da poprave ono što im je preostalo - neki radi proseka, a neki jer prosto žele da imaju veću ocenu iako im to ne utiče na prosek. Jedan od ciljeva za ovu godinu mi je da drugu godinu srednje završim prosekom 5.00 kao i prošle godine. Ali mnogi me pitaju zašto to želim. I kada im kažem da srednju školu želim završiti kao vukovac opet im nije jasno.

Šta će ti to?

Zar ti nije dovoljno što si odlična?
Koja ti je uopšte vajda od Vukove diplome?

Osnovnu školu sam završila sa odličnim prosekom, ali nisam bila vukovac. Sve petice sam imala do sedmog razreda i onda sam zadnje dve godine popustila u određenim predmetima što je uzrokovalo u 2 zaključene četvorke u sedmom i 4 u osmom. I iskreno, tim ishodom nisam bila nezadovoljna pre svega jer sam bila svesna uzroka popuštanja - u sedmom sam išla na 5 takmičenja (biologija, geografija, hemija i 2 takmičenja iz engleskog), a u osmom sam odlučila da ću upisati muzičku tako da su sledile pripreme za prijemni. Ali i pored toga smatram da odličan uspeh sam po sebi opet nije uopšte loš. Na kraju krajeva to što je neko imao veći prosek od mene ne mora da znači da je bolji ili pametniji od mene, jer kao što (nadam se) svi znamo: ocena nije merilo inteligencije. Svakako ne osporavam činjenicu da ima pametnijih i boljih ljudi od mene, ali u ovom slučaju hoću reći da me to što nisam bila vukovac nije obeshrabrilo, a ni ne treba bilo koga.


Ipak, zašto onda težim tome? 

Što se tiče upisa na fakultet i nije mi od presudnog značaja, jer mnogo veći broj poena nosi prijemni ispit nego prosek iz škole. A izuzev toga mislim da ova diploma i nema neku veliku svrhu. I ne, roditelji me ne prisiljavaju na to (odmah navodim, jer znam da ima osoba čiji roditelji ih prisiljavaju na što bolji uspeh u školi), iako naravno, žele sve najbolje za mene. Prosto želim da imam to priznanje na kraju srednje škole, kao pokazatelj mog zalaganja tokom sve četiri godine i čisto kao nešto što će mi pružati neko zadovoljenje, makar i na kratko. Opet, sve zavisi od mene jer postoji mogućnost i da ne budem vukovac. Ipak ima još dve godine do kraja srednje, a i postoji mogućnosti da čak ni ove godine neću imati sve petice (ali videćemo nakon predstojećih ispita :)). 
Svakako, i da ne budem vukovac, meni je na prvom mestu da ja iz srednje škole izađem sa adektvatnim obrazovanjem iz oblasti koje učim i da upišem dobar fakultet. Tako da ako se sve to dogodi, onda će mi ovo parče hartije biti na kraju pameti.

Tako da sumiramo - da li je Vukova diploma važna? U mojim očima ne. Važno je da vi dajete svoj maksimum i da ulažete koliko god truda možete u vaše obrazovanje. Sad da li ćete na kraju tog školovanja dobiti kojekakvo priznanje je nebitno. Bitno je da na kraju školovanja posedujete znanje potrebno za dalje obrazovanje i da sutra budete pismeni ljudi.

3 comments:

 1. Imam Vukovu diplomu iz osnovne, nadam se da ću imati i iz srednje (još dve godine). I slažem se sa tobom. Iskreno, kao da je nemam. Stoji tu na polici, ali nikada mi nije pomogla u nečemu konkretnom. Mnogo je bitnije šta zaista znamo, s tim da je u srednjoj školi prosek daleko važniji nego u osnovnoj :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pre svega, svaka čast na stečenoj Vukovoj diplomi iz osnovne :)
   Nadam se da ćeš imati i na kraju srednje, ali dobro je što ti to ne predstavlja prioritet, već znanje. Drago mi je što delimo isto mišljenje o ovoj temi :D

   Delete
 2. Love your post dear ♥
  If you want check out my blog.I write about fashion,beauty and lifestyle . Maybe we can follow each other and we can be great blogger friends !

  http://herecomesajla.blogspot.ba/

  ReplyDelete