Wednesday, February 1, 2017

Vreme za predah


Napokon dođe i kraj prvog polugodišta, a uz to šta ide? Pa raspust naravno! Oni koji su žrtve srpskog prosvetnog kalendara, kao i moja malenkost, verovatno jedva dočekaše ovaj raspust. Pošto je došao kraj stresu oko polugodišta (a i epidemiji), napokon možemo danuti dušom i opustiti se bar nekoliko dana.
Nedavno sam svojoj listi ciljeva za ovu godinu dodala stavku opusti se i uživaj. A time podrazumevam da sebi posvetim barem jedan dan u mesecu da se potpuno osamim i čitav dan posvetim samoj sebi. I iskreno bih savetovala i vama da učinite isto, jer nakon tolikog vremena posvećenom školi, vannastavnim aktivnostima, pa čak i porodici i prijateljima, potreban je predah.
Ovo su neke stvari za koje mislim da će svakome koristiti i pomoći da se odmore od haosa koji nas okružuje.


Isključi se. Znam da ovo za mnoge deluje praktično ne moguće. I meni je  odvajanje od telefona prvi put delovalo teško. Ali verujte mi, zapravo i nije tako. Možda ćete u početku imati potrebu da proverite stanje na društvenim mrežama, ali nakon nekog vremena ćete u potpunosti zaboraviti na to. Ovaj put moj cilj je nešto ambiciozniji, jer želim da se u jednom trenutku odvojim od sve tehnologije - telefona, računara, televizije. Činjenica je da smo postali zavisni od interneta i tehnologije koja je prisutna na gotovo svakom ćošku. A to u velikoj meri može uticati na našu produktivnost, a i zdravlje. Tako da vam savetujem da se na jedan dan isključite iz tog onlajn sveta. Ne uključujte računar ceo dan, isključite Wi-Fi na telefonu ili ga podesite na airplane mode. Mada je najbolje da se u potpunosti odvojite i telefona i računara, mislim da je bilo kakvo isključivanje korisno. I verujte mi, na kraju dana ćete se osećati mnogo bolje.


Spa veče. Za makslimalnu opuštenciju ne verujem da ima išta bolje nego spa veče. Napunite kadu toplom vodom i dodajte kupke i soli za kupanje i uživajte u tom blaženstvu. Možete još kupiti ili napraviti maske za lice/kosu, nalakirati nokte, mackati se kojekakvim kremama. Šta god da vam padne na pamet nije na odmet. Jednom sam sebi priuštila ovakvu uživanciju i ne mogu da vam opišem koliko sam bila opuštena i srećna. Tako da osim što ćete lepo mirisati, takođe ćete se osećati fantastično.

Image result for bright origami tumblr

Papir i olovka. Ima mali milion stvari koje možete uraditi sa samo parčetom papira i olovkom. Crtanje je nešto što svima pada na pamet prvo, pa zašto ne pokušati? Nebitno da li ste vešti u crtanju ili ne, svako može naškrabati nešto - cvet, kuću, čiča glišu. Utvrđeno je da je crtanje odlično protiv stresa, tako da nemojte bežati od toga zato što niste vrstan crtač. Ipak iako ne želite da crtate, možete pisati. Zapišite svoje misli, osećanja, želje, ono čemu ste zahvalni, ono čemu težite. Vežbajte pisanje raznih fontova ili napravite planer od obične sveske. A sa druge strane možete i ostaviti olovku po strani i od papira napraviti origami figure ili papirne pahulje. Taman divne dekoracije :)

Putem sećanja. Mislim da svi volimo da se prisetimo nekih lepih događaja iz našeg detinjstva. Nađite vaše stare albume i prelistajte ih ili sami ili u društvu. Najlepše je gledati ih sa starijim ukućanima jer oni neće propustiti priliku da vam ispiričaju neke događaje iz vašeg ili njihovog detinjstva. Najbezbrižniji period života kojem se rado vraćamo i za kojim sada žudimo.


Čitaj. Mnogi danas ne posvećuju svoju pažnju knjigama, već se okreću filmovima i serijama. Ali nešto ima u pisanoj reči što je čini neuporedivom da filmom. Otiđite u lokalnu biblioteku i recite bibliotekaru kakav vas sadržaj zanima i garantujem vam da će imati nekakav predlog. Možete i sami razgledati knjige dok ne naiđete na nešto što vam se dopada. A ako niste za knjige, možete čitati i časopise. Modni, naučni, fitness - ima gomila časopisa koji pružaju različit sadržaj i sigurno će se naći nešto za vas.To su sve neke moje ideje za koje smatram da mogu itekako ispuniti nečiji dan. Nadam se da je neko našao nešto zanimljivo i korisno u ovome. 
Svakome je potreban slobodan dan, gde se u potpusnosti prepušta sebi. Na kraju krajeva, svi ga zaslužujemo :) 

2 comments:

  1. Ideje su sjajne, vecinu i sama praktikujem. Zaista su tu da nam ispune dan i uvine kvalitetnim. Svaka cast, duvan post! :D
    novi post:Teen Queen

    ReplyDelete