Thursday, August 18, 2016

Stvari koje bih volela da sam znala na početku srednje škole


Ove godine polazim u drugi razred srednje škole, za koji verujem da je nekako....pa najdosadniji. Možda nisam u pravu, ali iz moje perspektive:
- prva godina je kada nam je sve novo i upoznajemo se sa društvom, profesorima i generalno okruženjem u kojem ćemo sticati znanje naredne 4 godine.
- treća godina je tu negde pred kraj, ali opet ne moramo da se stresiramo oko fakulteta, prijemnog i imamo vremena za uživanje (jedino sam čula da je zahtevna kad je u pitanju gradivo)
- četvrta godina je kada se rastajemo i ponovo krećemo od početka (realno, fakultet je kao napredna verzija srednje škole)
A druga godina? Ista kao i prva samo što smo već upoznati sa prostorom, profesorima i (donekle) ostatkom odeljenja.


Ali kada se setim tog početka srednje škole, tog prvog dana kada smo svi bili uspaničeni i zbunjeni, slatko nasmejem. Neki prijatelji koje sam stekla tokom godine a koji su stariji razredi su mi prepričavali taj dan i ja nisam mogla da verujem kako je on delovao iz njihove prespektive. Citiram:
"Svi ste se skupili u hodniku, zbunjeni jer niste znali kuda da idete i svaki put kada bi se jedna osoba pomerila, svi bi išli za njom"   

Related image


Ali da, ako vi krećete u srednju školu ovog septembra nema potrebe da se plašite ili bilo šta slično. Ja se lično nisam plašila sve dok nisam otišla tamo i videla 20 nepoznatih lica i shvatila da moram da komuniciram sa njima (što je za mene malo teže išlo). Mada je sve dobro prošlo, opet ima par stvari za koje mislim da bi mi bile korisne tog prvog septembra, pa čak i čitavo prvo polugodište. Pa evo da prenesem svoju mudrost na vas :)Prvi utisak je važan...da i ne
Svi mi želimo da ostavimo dobar utisak, što je u potpunosti u redu i treba težiti ka tome. Na samom početku treba se najviše truditi, jer će vas svi (prvenstveno profesori) pamtiti po tom prvom utisku i verujte mi na reč on se teško kasnije ispravlja. Međutim, nemojte se truditi previše! Nemojte biti previše napadni pa da želite sa svima da se sprijateljite već prvog dana, jer prijateljstva jednostavno ne funkcionišu tako. Treba biti otvoren, ali opet morate dati vremena drugima da postepeno steknu konačan utisak, ne požurujte to. Plus, kada je u pitanju izgled, jedino što cu vam reći je da se ne opterećujete previše, jer realno gledano svi ce biti zauzeti svojim izgledom da bi primetili vaš. I to možda zvuči preuveličano, ali ako malo bolje razmislite, tako je. Samo budite svoji i sve će biti u redu.

Ne kupujte previše pribora pre početka škole
Ovo se upravo meni desilo i velika greška sa moje strane. Nemojte kupovati sav pribor pre početka, jer ne znate šta će vam i koliko trebati. Ja sam kupila pribor koji nisam uspela da iskoristim ni do kraja godine (tipa preveliku svesku), zato sačekajte da se upoznate sa profesorima i oni ce vam reći šta će vam biti sve potrebno. Plus, prvi dan nema potrebe da nosite više od jedne sveske i olovke!
Ne podležite vršnjačkom pritisku!!!
Ovo važi stalno, ali morala sam da napomenem sada, jer nemate pojma koliko osoba iz mog odeljenja je u prva tri meseca počelo da konzumira cigarete zbog određenih pojedinaca koji smatraju da je to 'kul'. Razumem da je teško prilagoditi se novom okruženju pogotovo ako ne poznajete ama baš nikoga, ali molim vas, nemojte da vas drugi navode da radite određene stvari kako bi se uklopili. Pogotovo ako to ne želite. Nađite neku ekipu u kojoj možete naći zajednički jezik (ne interesovanja, već jezik!).

Budite neutralni
Nemojte se iznenaditi ako u kojim trenucima izbiju kakvi sukobi kako fizički, tako verbalni. Oni će se kad-tad desiti samo je pitanje vremena i jedino što mogu da vas posavetujem (pogotovo ako se dese na počektu) jeste da ostanete neutralni. Makar imali neko svoje mišljenje, ako se taj sukob vas ne tiče nema potrebe da se uplićete u njega. Poštedeće vas mnogih muka, verujte mi na reč.


Ne obazirite se na starije razrede
Pored brige za svojim vršnjacima, ima i briga za učenicima starijih razrede: da li će vas ismejavati, iskorišćavati ili usmeravati na pogrešan put? I jedino što mogu da vam kažem jeste da se ne obazirete na njih. U mojoj školi su svi jako druželjubivi i međusobno pomažu jedni drugima, mada opet moja škola ima oko 70 učenika (ako ne i manje) u sve četiri godine. Ali opet ima dobrih osoba koje će vam pomoći i koje će biti dobre prema vama i imati razumevanje. Mada uvek ima onih koji vole da se šale na račun prvaka i da vas nazivaju klincima i takvima nemojte uopšte davati ni deo vaše pažnje, jer je ne zaslužuju.


Sve u svemu, srednja škola je jedno lepo iskustvo gde zapravo počinjete da se formirate kao osoba i istinski da se otkrivate - šta volite, kakvo društvo vam najviše odgovara, čime želite da se bavite..
Uvek će biti drame oko društva, ocena i vremena, ali naposletku uvek ćete se prisećati lepih trenutaka, tako da se trudite da ih bude što više :)

8 comments:

 1. Ova rečenica koju si citirala i gif... pa ja ne znam, smejala sam se kao luda, jer je to jedna velika istina.
  Kad sam ja prošle godine krenula u prvu godinu, meni niko nije dao ovakve savete. Ostavila sam, čini mi se, ne tako dobar utisak na profesore, imam problem sa upoznavanjem, pa nisam bliska sa većinom odeljenja... Ali ljudi, poslušajte ove savete! Posebno ovaj da uvek ostanete neutralni i da ne dopustite da vas oblikuje društvo samo da biste se uklopili. Slažem se da je druga godina dosadna, i meni se čini isto, i slažem se da je srednja škola najbolji period.
  Raspisah se, ali sjajan post, draga!
  p.s. videla sam giveaway, ali ne mogu da učestvujem iz privatnih razloga, a letnju plejlistu sam oduševljeno čitala, jer imamo jako sličan ukus! <3

  introvertna-holadjanka.blogspot.com <- post o organizaciji

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ozarila sam se od sreće čitajući ovo! Pre svega, nemaš pojam koliko dugo mi je trebalo da nađem taj gif (htela sam savršeno prikazivanje prvog dana :D). Kad sam ja u pitanju, ostavila sam dobar utisak na profesore, ali kada je u pitanju društvo, komunikacija mi je bila na nuli prvih nedelju dana, ako ne i više. Kada su mi pri kraju osobe sa kojima sam se najviše zbližila rekli njihov prvi utisak ja sam se stvarno iznenadila (zbog toga što sam bila tiha su mislili da sam umišljena i slično), ali dobro vremenom smo svi saznali kakav je ko (neki su bolji neki gori :/). Drago mi je što imamo isto mišljenje povodom ovih stvari. I hvala ti što si preslušala letnju plejlistu, mnogo mi je drago da ti se sviđa :D

   Delete
 2. Odličan post, ja ću također sad u drugi srednje pa sam uspješno prošla sav strah i nove ljude. <3
  Savjeti su super :)

  https://doroty4.blogspot.hr/2016/08/godisnjica-bloga.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno! Pa drago mi je da ti se dopadaju saveti i želim ti sve najlepše u drugoj godini :))

   Delete
 3. Ja sada krećem u deveti razred i nimalo nisam uzbuđena na pozitivan način zbog srednja škole . Baš kada mi je bilo najbolje , moram iduće godine u novu školu puno nepoznatih faca ... Još i eksterna matura u 9. .. 8. razred mi je zaista bio najbolji... Divan post .

  ČLAN SAM TVOG BLOGA , PA UKOLIKO TI SE DOPADA MOŽEŠ SE UČLANITI U MOJ . NOVI POST:

  http://ameliabelieveme.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pa ne znam šta da ti kažem. Osmi/deveti (sve zavisi kako je gde) razred jeste pomalo težak zbog male mature, ali šta da radimo kad je to tako :P I jeste malo bezveze krenuti u školu gde ne poznaješ nikoga (ja u svom odeljenju imam samo jednu osobu iz osnovne i ni manje ni više neko koga i ne gotivim baš), ali lepo je upoznati nove ljude :)

   Delete
 4. Ja ću tek sad u prvi, tako da mi je ovaj post podosta poslužio oko tog prvog dana lol. Inače, ismijala sam se kao nikad u životu gifu i onome što si citirala, doslovno vjerujem da je tako! :D
  Coat and cupcake.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Baš mi je drago da ti je pomogao, želim ti puno sreće u novoj školi :D Ali gif i citat su itekako istina hahah x)

   Delete