Tuesday, August 2, 2016

RANT: Ain't your mama - Jennifer LopezAko niste spremni za prosipanje pameti prožete negativnošću, onda vam odmah savetujem da ne čitate ovaj post!Okej?
Okej.

A sad kad je to po strani...


Sigurno ste svi čuli ovu pesmu do sada. Možda sam ja malo promašila period kada ovo da pišem, ali šta da radim - kada sam danas čula kako neka devojčica pušta ovu pesmu, to je bila kap koja je prelila čašu.
Reč je o 'novoj' pesmi Dženifer Lopez pod nazivom Ain't your mama.Mnogi gledaju ovu pesmu kao feminističku himnu koja šalje poruku da žene nisu tu da robuju muškarcima i rade sve što im kažu.


Uhhhhh...odakle da počnem.
Stih glasi:

"I ain't gonna be cooking all day/I ain't your mama/ I ain't gonna do your laundry/ I ain't your mama"

"Neću da kuvam ceo dan/Nisam ti mama/Neću da perem tvoj veš/Nisam ti mama"

Sad neka mi neko kaže - kada je Dženifer Lopez u poslednjih 15 godina (minimum) morala da kuva ceo dan? Ono, uzevši u obzir da zarađuje ogromnu količinu novca od svoje karijere. Ali hajde da ignorišemo to i da uzmemo u obzir da ona trpi takve probleme.
Lično ne razumem šta je loše u obavljanju kućnih poslova. Kapiram da ovo treba da se odnosi na tretiranje žena kao spremačica, i uopštenog nepoštovanja prema ženama. Ali kada non-stop ponavlja rečenicu "I'm too good for that" ("Previše sam dobra za to") samo me dovodi do stanja potpune zbunjenosti.
Na koji način si ti previše dobra za to? Zar su osobe koje rade kućne poslove ispod tebe?

I da, kad smo kod toga, onda ispada da su samo majke te koje su domaćice i obavljaju kućne poslove. Da su majke te koje 'robuju' muškarcima. Ili (pošto se u pesmi kaže YOUR mama) svojoj deci. Ne znam za vas, ali to nije slučaj u mojoj kući. Moja majka je domaćica, ali ni u jednom trenutku mi to ne iskorišćavamo ili omalovažavamo, ali bogami ni ona to ne bi dozvolila!

U videu su pored domaćice 50-ih godina predstvljene i žene različitih profesija - kancelarijski posao, rad u fabrici, novinarka itd.
Plus i sama se oslanja na stereotip 'žena koja čeka da je neko spasi' a taj neko je u ovom slučaju sama gospođica Lopez koja govori da imamo veliki problem i da treba da se naljutimo zbog toga (ali da, zaista to govori u svom monologu pre nego što sama pesma uopšte počne). I šta se dešava? Sve one počinju da se ponašaju nemarno uništavajući svoja radna mesta i samim tim šalju užasnu poruku ženama koje se zaista suočavaju sa manjkom poštovanja.
I da ne zaboravim taj feministički stav.
Baš zbog ovakvih stvari ljudi zaboravljaju šta je zapravo feminizam.


FEMINIZAM 
    - ideologija čiji je cilj definisanje, uspostavljanje i branjenje jednakih prava žena


I evo naglašavam jednu reč - jednakih

Znači žene treba da budu ravnopravne muškarcima, ali ne i da iste omalovažavaju. A i da ne pominjem činjenicu da je donekle samu sebi ispalila. Wikipedia pored ovog što sam prethodno napisala za definiciju feminizma, takođe kazuje, i citiram:


"Zalaže se za oslobođenje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga (domaćice, supruge majke, seksualnog objekta) i za prihvatanje žene kao celokupne ličnosti."

Još jedna ključna reč - majka


Tako da, da time što hoćeš da šalješ snažnu feminističku poruku preko pesme koja se zove Ain't your mama...nije najbolji potez

Ali okej, šta realno očekivati od osobe čiji je zadnji veliki hit bio o njenoj pozadini i bukvalno se zvao Booty.


I to bi bilo to što se tiče mog mišljenja o ovoj pesmi. Verujem da će mnogi ovo videti kao hejt, što i priznajem da jeste. Naime, ovo nije hejt usmeren Dženifer Lopez, već osobama koje su osmislile ovaj koncept i napisale ovu pesmu. Dženifer je samo marioneta u današnjoj muzičkoj sceni koja izvodi sve što će joj doneti popularnost i novac, kao i svaka druga zvezda današnjice.


No comments:

Post a Comment