Tuesday, August 16, 2016

Formiranje rutine za školu


Za manje od 3 nedelje se vraćamo u školske klupe svidelo se to nama ili ne. I ovi poslednji dani raspusta se mogu provesti uživajući dok još ima vremena ili priprmajući se za predstojeću školsku godinu. I kada kažem priprmajući se ne mislim da treba unapred spremati gradivo (osim ako to želite, mada mislim da nema potrebe za tim), već promeniti neke navike stečene tokom leta. Svi volimo leti da spavamo do podne, izlazimo vani i ostajemo budni do 3 ujutro gledajući omiljene serije/filmove. Međutim nije lako (ni zdravo!) napraviti naglu tranziciju u nešto potpuno drugačije, zato smatram da je važno na vreme uspostaviti nekakvu rutinu.

Verujem da su mnogi pri pomenu reči rutina došli na ideju videa beauty gurua na yt-u tipa Morning routine, Night routine i slično. I to je ono o čemu sam i ja razmišljala pišući ovo (mada ne u potpunosti).

Zašto je važno uspostaviti rutinu?

Kada imate određenu rutinu, ona vam daje dobru organizaciju i formirate dobre navike. Plus može vam poboljšati motivaciju i samim tim produktivnost.
Kada imate nekakvu rutinu, bila to jutarnja ili večernja, ona vam može zagarantovati da neke važne stvari sigurno obavite i da ih ne odlažete. Isto tako da ne odugovlačite i generalno da budete sposobni da iskoristite najviše što možete od vašeg dana.


Kako uspostaviti rutinu?

1) Odredite prioritete. Važno je pre svega znati šta želite da dobijete od te svoje rutine. Da li imate neki cilj koji ste sebi zadali? Pa onda se trudite da u svoju rutinu dodate nešto što će vam pomoći da taj cilj ostvarite. Cilj vam je na primer da smršate i budete zdraviji. Onda se potrudite da vam nekakva fizička aktivnost bude prva stvar koju uradite ujutru. Ili da naučite nešto novo, možda jezik. Odvojite po 30 min. svako veče da pročitate neki tekst ili odradite neku vežbu iz gramatike. Naravno, ovo su samo primeri, ne morate čak ni imati neki dugoročni cilj. Recimo da ste radili neku novu lekciju u školi, onda vidite da po povratku kući odmah obnovite tu lekciju kako bi osvežili pamćenje koje je još uvek sveže (ako ste pratili, što treba da radite!). Kao što sam napomenula na početku, jako je važno znati šta dobijate od te rutine - možda bolje zdravlje ili više vremena za hobije? Na vama je da nađete ono što vam naviše odgovara.

2) Napravite plan i zapišite ga. Svako veče pre spavanja rezimirajte vaš dan i isplanirajte sledeći. Planiranje svega je jako korisno, jer nećete gubiti vreme razmišljajući o tome šta pre da uradite. Plus ako sve ispišete na papiru, u svesci ili čak telefonu, biće vam mnogo lakše jer možete videti sve pred sobom i misli su vam bistre. Ako ste kao ja i pokušavali ste sa planerima pre, ali vam nije polazilo za rukom da budete redovni, probajte da izaberete 5 stvari koje su vam najvažnije tog dana. Ne moraju čak ni biti obaveze, već jednostavno što želite da odradite tokom dana. Mislim da je to dobar početak, jer se ne preopterećujete. Kada uđete u štos polako možete dodavati više stavki. I ako ponekad ne odradite sve što ste planirali, nemojte da vas to sputava i navede da prestanete. Samo nastavite napred, jer verujte mi na reč, ovo će vam mnogo pomoći oko organizacije. 3) Vremenom modifikujte. Budimo realni, svima nam vremenom dosadi jedno te isto. Stoga modifikujte rutinu po vašem ukusu, a i mogućnostima. Na primer, menjate smenu u školi svakog meseca, što znači da svakog drugog meseca morate da se budite ranije. Ali ako ste prva smena, čak iako ćete pre da se budite, onda to znači da ćete imati više slobodnog vremena tokom dana, pa to iskoristite u vašu korist. Isto tako ako idete u drugu smenu i časovi vam počinju oko 12 (manje-više, sve zavisi od škole), nemojte onda da spavate do 10, već se probudite ranije i iskoristite to jutro najbolje što možete.

Evo ja sam za sebe sastavila jutarnju i večernju rutinu, čisto kako bih vam dala ideju kako da sastavite svoju.


☼ jutarnja rutina 

7.00 - buđenje // leškarenje u krevetu i nakon nekog vremena ustajanje da se obavi lična higijena i napravi čaj
7.30 - jutarnje razgibavanje // obične vežbe za istezanje + joga
8.00 - doručak
8.20 - spremanje za školu // oblačenje, stavljanje sočiva, pakovanje knjiga i rezimiranje nekog gradiva
9.00 - odlazak u školu (pošto meni časovi uglavnom ne počinju pre 9.20)

 večernja rutina 

20.00 - večera
20.30 - spremanje za krevet // tuširanje, skidanje sočiva, presvlačenje itd.
21.00 - rezimiranje današnjeg dana i planiranje predstojećeg
21.15 - večernje istezanje
22.00 - čitanje/gledanje filma ili serije
23.00 - lights out!I to bi bilo to od mene za danas. Nadam se da će neko od vas pružiti šansu ovoj metodi, jer verujte mi, zaista može da vam olakša život. Ovo je prvi pravi post koji radim na back to school temu. Prethodni je bio giveaway, pa ako želite da se prijavite možete to učiniti OVDE. Takođe sam prošle godine radila odradila post ove teme i njega možete pročitati OVDE.


Da li vi imate neku rutinu tokom školske godine?


6 comments:

 1. Mislim da je planiranje unapred najbolji, a ujedno i najlakši način za postizanje svih obaveza. Veoma si lepo napisala ovaj post, baš mi se dopao!♥

  Pametno dete

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti, drago mi je da se slažemo oko ovoga :)

   Delete
 2. Super post, Mislim da je jako bitno uspostaviti nekakvu rutinu, jer nam ti znatno pomaze u organizaciji i bokje fukcionisemo, zar ne?
  Super stosi dala i primere nocne i jutarne rutine, :D
  Odgovoriola sam ti na komentar mom pretposlednjem postum pa pogledj :*
   Teen Queen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itekako bolje funkcionišemo sa rutinama (bar ja :)) Drago mi je da ti se dopao post i hvala što si mi odgovorila :D

   Delete
 3. Ja ne funkcionisem bas sa rutinama nikako ne mogu da uspostavim pravi redosled. Ali vec sam pocela sebe terati da ranije lezem i ustajem, jer cu jednino taku 1 septembra uspeti da ustanem u 6:30. Sad cu imati veliki problem, jer krecem u novu skolu i trebace mi mnogo vise vremena do tamo. Ahhh, kad samo razmisljam o tome. :)

  Na mom blogu je novi post o odrastanju pa pogledaj. ☺
  worldarounyo.blogspot.rs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Znam kako ti je, i meni je ovo relativno novo pošto bih počela sa kakvom rutinom i planiranjem i to bi trajalo par dana pa bi me mrzelo da nastavim :P Ali što kaže moja profesorka italijanskog "Sve se može kad se mora" :). Pa želim ti puno sreće u novoj školi, vremenom ćeš se navići na tu razdaljinu ;)

   Delete