Monday, August 22, 2016

Beleške 101


Nisam imala pojma kako da nazovem ovaj post, ali mislim da je "Beleške 101" prilično prihvatljivo.
Za današnji back to school (ili kako mnogi vole da stave #bts) post sam vam spremila sve što treba da znate o hvatanju beleški. Možda zvuči čudno, ali verujte mi beleške su jako važne prilikom učenja. Svi koristimo određene udžbenike iz kojih učimo, ali profesori često vole da dodaju neke zanimljivosti kojih nema u udžbenicima, tako da morate nekako da ih zapamtite. Plus, koliko puta vam se dešavalo da imate neku dugu definiciju u knjizi koju nikako ne možete da zapamtite? Da, i meni se dešavalo previše puta, zato vam dobre beleške mogu i u tome pomoći.

Ovde imam sliku svojih beležaka iz biologije i preko njih ću vam objasniti kako koristim boje i kako razlikujem bitne činjenice od nebitnih. 
PS zanemarite moj krasan rukopis i 'kvalitet' slika


Ove beleške su sa časa i sve što je pisano dok je profesorka diktirala. Prvo čega se želim dotaći je struktura. Nakon naslova profesorka je počela sa podelom tih organskih materija i svaku podelu sam obeležavala brojem. U ovom slučaju su to šećeri/ugljeni-hidrati i to pada kao neka vrsta podnaslova, jer je prof. odatle nastavila da govori o njima. Sve što je sledilo tom podnaslovu sam obeležavala tačkom, a dalje podele crticom. Zvezdicom sam obeležavala pojmove koji treba da se definišu, a strelicom sam se nadovezivala na već pomenuto (npr. formula, primer i slično).
Kada vršim podelu jednog pojma na više novih, volim da ih odvojim od margine/ivice čisto da bi bilo preglednije.Još jedna stvar kod obeležavanja jesu ove tačkice koje možete videti na slici iznad. Kada profesorka u toku diktiranja počne sa nabrajenjem, to volim da stavim u zagradu radi preglednosti. Međutim, to mi se ponekad ne isplati jer profesorka počinje da govori neke važne činjenice vezane za te primere i ja onda nemam gde da ih napišem. Zato na kraju svake stavim tačkicu, pa definiciju ili opis za taj primer stavim u gornjem uglu stranice. Možda sam malo lošije objasnila ali sve se vidi na slikama. Jednostavno gledajte na to kao kada čitate knjigu: ponekad se nađe neki nepoznat pojam i kako biste ga razumeli, autori/urednici knjige stavljaju broj iznad tog pojma i sa strane stave definiciju. I ove tačkice funkcionišu po tom principu.

A sada korišćenje boja. Svi govore kako je korisno imati šarene beleške kako bi vam privukle pažnju tokom učenja, međutim ne treba preterivati. Prvo, ja na svakom predmetu pišem grafitnom olovkom i moj savet je da UVEK pišete grafitnom olovkom ili minaricom. Mnogo je lakše pisati olovkom, jer ukoliko napravite grešku moći ćete da je izbrišete gumicom, ali ako pišete hemijiskom morate imati korektor pri ruci. 
Sad kad je u pitanju korišćenje boja, ja lično volim da koristim maksimum dve boje za obeležavanje, ali zato svaka boja ima određenu ulogu. Iznad sam koristila crnu i narandžastu i njihove uloge su sledeće:


Naravno vi koristite bilo koje druge boje (ja nikada i ne koristim ovu kombinaciju, ali taj dan sam u pernici imala samo ove boje :P), a i koliko želite. Jednostavno mislim da je korisno dati malo boje i života, ali opet nema potrebe da vam beleške izgledaju kao eksplozija konfeta. Naravno, uvek su tu i markeri, ali ja volim da ih koristim za podvlačenje u knjizi.

I to je sve kada su u pitanju moje beleške. Sada želim da vam dam par saveta kada je to u pitanju:
- Slušajte pažljivo šta govori profesor. Može se desiti da pomenu nešto važno, ali da to ne napišu na tabli ili ne izdiktiraju.
- Ako vam prof. brzo diktira, pišite na sredini ili na kraju sveske pa kasnije prepišite urednije te beleške (mada i ne morate ako ne želite, nego ja volim da mi sve bude pod konac :))
- Ako ne stignete da zabeležite nešto, ne ostavljajte prazno mesto, već nastavite normalno da pišete a na kraju uzmite nečije beleške i zapišite na lepljivim papirićima i zaletite ih na stranici gde vam je ta lekcija. 
- Ne pišite sve što profesor kaže do reči. Kao što ne podvlačite sve u knjizi kada učite, tako ne citirajte profesora do reči. Pišite jednostavno, tako da razumete temu koja se obrađuje na času. Ne morate čak ni koristiti stručne izraze, meni se dešavalo da zapišem koji žargon u beleškama, ali naravno kasnije ga modifikujem :)
- Koristite skraćenice i simbole. Mislim da se ovo podrazumeva, ali opet da napomenem. Kako ne bi gubili vremena, a i mesta pišući dugačke nazive/izraze.


Nadam se da vam je ovo koristilo i da vas nisam previše zbunila. Ako imate dodatnih pitanja, slobodno postavljajte u komentarima. Nemojte zaboraviti da je još uvek u tog giveaway, pa ako se niste prijavili možete to učiniti OVDE. Za malo više od nedelju dana polazimo u školu, tako da ću se do tad truditi da svaki drugi dan izbacujem post, pa ako imate nekih ideja, dajte mi do znanja :)

8 comments:

 1. Odličan post i veoma koristan. Ja ne zapisujem beleške jer ne mogu da stignem da zapišem šta profesor govori i ne mogu da zapamtim. :")

  introvertna-holandjanka.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti! Pa ja volim da zapisujem na času šta profesor govori, bude mi lakše da naučim ono što predaje... a i pomažu mi da manje učim iz knjige x)

   Delete
 2. Odličan post!Najviše volim da učim beleške jer tada mogu svojim rečima da ih proširim i još stvari koje profesor kaže mi jako pomognu ♥

  Pridružila sam se tvom blogu ako želiš uzvrati → beautyandstylebyemma.blogspot.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala! Slažem se, mnogo je lakše učiti nešto što razumeš i što sam pokušavaš da protunačiš na lakši način :)

   Delete
 3. Odlična ideja za post! Ja uvek zapisujem beleške na času, pa ih kod kuće prepisujem. Tako mi je lakše da sve zapamtim.☺

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala!! Ja isto volim da prepisujem neke beleške kod kuće, da bi bile urednije, a i prepisivanje mi pomaže u pamćenju :)

   Delete
 4. Super korisni savjeti.

  http://happylondongirl.blogspot.hr/

  ReplyDelete