Sunday, June 5, 2016

Spasimo životnu sredinu!


Danas je 5. jun - Svetski dan zaštite životne sredine.Već više od godinu dana, intenzivno se zalažem za životnu sredinu i njenu zaštitu. Sve je počelo na časovima biologije u osmom razredu, kada smo se posvećivali ekologiji. Na tim časovima sam saznala mnogo toga o stanju naše planete i zaprepastila sam se sa kojim nepoštovanjem se prema njoj ophodimo. Svaki put kada saznam neku novu šokantnu informaciju o životnoj sredini, iskreno se uplašim i zapitam kako možemo biti tako bahati? Time što škodimo prirodi, škodimo sami sebi, jer smo mi deo nje. 
Zato sam jako motivisana da promenim svoj način života nabolje i svojim postupcima pomognem koliko-toliko. Takođe se nadam da ću ovim moći i vas da motivišem da uradite isto, jer je svako učešće dobrodošlo! Zapamtite... mali korak za čoveka, veliki za čovečanstvo :)


Ovo su neke promene koje ću ja primeniti u svom životu: • Plastične flaše - nikad više!
- Verujem da su svi donekle upućeni u štetu koju plastika nanosi našem organizmu, a i životnoj sredini. Istina, plastika se (uglavnom) reciklira, ali plastični čepovi na flašama se ne mogu reciklirati i najčešće (kao što je slučaj i sa plastičnim kesama) dospevaju na dno okeana, te ih neke životinje konzumiraju misleći da su hrana. Pored toga, ona je štetna za naše zdravlje, jer sadrži brojne hemikalije koje su dokazano kancerogene! 
Stoga sam odlučila da u buduće uopšte ne kupujem flaširanu vodu, već da nabavim flašu koju će koristiti u više navrata. Nedavno sam kupila staklenu flašicu Rose od 0,33 l, pa ako ste zaineteresovani možete ih naći u raznim prodavnicama po sličnoj ceni kao i vode u plastičnim ambalažama.


 • Manja potrošnja vode
- Ovo najpre podrazumeva kraće tuširanje. Ja sam osoba koja ima običaj da provede i do 30 minuta pod tušem i to nepotrebno! Zato sam odlučila da svaki put na telefonu uključim tajmer na 7 do 10 minuta kako bi uštedela vodu (a i smanjila roditeljima račun za vodu ;)). Štednja vode doprinosi štednji energije, smanjuje zagađenost vode i vodenih ekosistema (reka, jezera, mora, okeana...). 

 • Meat Free Monday
- Već znam da ću u budućnosti postati vegeterijanac, međutim tu tranziciju ne mogu još uvek da napravim, jer živim sa roditeljima i oni nisu baš za to iz više razloga. Ali do tad želim da napravim makar minimalnu promenu, a to je da jednom nedeljno uopšte ne konzumiram bilo kakve mesne proizvode. Osim što ćete spasiti životinje i poboljšati vaše zdravlje, takođe ćete doprineti zaštiti prašuma koje se masivno pošumljavaju zbog izgradnje plantaža i fabrika za gajenje životinja. 

 • Postati član lokalne grupe za zaštitu okoline
- Nedavno sam saznala da se u mom gradu nalazi grupa koja se zalaže za zaštitu životne sredine, tako što čiste obalu reke, parkove, sade drveće i organizuju okupljanja gde šire svest o zaštiti okoline. Kada sam saznala za ovo dogovorila sam se sa par prijatelja da idemo i da se učlanimo. Mislim da je ovo odlična vannastavna aktivnost i da je vredna svačijeg vremena. Ako niste upućeni, pokušajte da se rapitate za nešto slično u vašem gradu.


To je to za sad, ali znam da će se ova lista vremenom proširiti. Mislim da ovo nisu nikakve drastične promene i da ih svi mogu primeniti i uklopiti u svoj svakodnevni život. Nadam se da ste sada malo više upućeni u pojedine stvari i da će vas ovo podstaknuti da brinete malo više o svojoj okolini.

Za kraj obavezno pogledajte ovaj video:
2 comments:

 1. We have a corner in the living room with some recycling bags for glass, paper, plastic... And we are all like in a "Go green!". My aunt says that mum makes up all the meals she cooks, but mostly they are delicious...

  ReplyDelete
  Replies
  1. That's awesome that you and your family are into saving the environment! It really is something that many people should engage in.

   Delete