Sunday, May 22, 2016

Mala matura - moje iskustvo


"Ideš u muzičku školu? Uhh pa tebi je lako!"

Daaaa, ako lakim podrazumevaš vežbanje instrumenta po 3-4 sata dnevno, učenje ostalih stručnih/opštih predmeta, spremanje za koncerte i ostajanje u školi i po 9 sati dnevno. I da ne pominjem završne ispite koji su iza ćoška.

Nemate pojma koliko olakšanje upravo osećam! Još od kad sam završila prijemni i upisala Srednju muzičku školu umesto Gimnazije, svi mi govore da sam upisala tra-la-la školu gde se ništa ne radi....kamo sreće ;)

U svakom slučaju, tema o kojoj želim da razgovaram je mala matura i moje iskustvo sa njom. Tačnije, danas ću samo govoriti o prijemnom ispitu, mada ako budete želeli da pišem i o samoj proslavi male mature, javite mi u komentarima.


Prijemni - poznati haos koji tera sve osmake da budu nervozni i premišljaju svoje odluke o nastavku školovanja.
Prošla sam kroz sve to i odmah vam mogu reći da uopšte nije toliko strašno koliko deluje.

Za mene, najveći problem je predstavljao izbor srednje škole. Dugo sam razmišljala da li da upišem Srednju muzičku školu ili Filološku gimnaziju. Zaista sam se dugo premišljala i u martu sam odlučila da ću upisati Gimnaziju i prisustvovala sam pripremama iz srpskog i engleskog, jer bih polagala poseban prijemni. Međutim već u maju sam promenila svoje mišljenje i opredelila se ipak za muzičku koju sam na kraju i upisala.
Ako i vi imate problem sa opredeljenjem škole savetujem vam da pre svega razmotrite vaša interesovanja. Ako već znate čime želite da se bavite u budućnosti i volite neku određenu oblast, možete se opredeliti za neku stručnu školu. Ali ako niste sigurni šta želite da radite u budućnosti ili imate više različitih interesovanja, onda vam je najsigurnije da upišete Gimnaziju. Ona će vas spremiti za bilo koji fakultet, tako da ćete imati širi izbor. Naravno, morate takođe biti svesni svojih sposobnosti. Ja sam u odeljenju imala devojku koja je htela da upiše medicinsku, ali je bila vrlo dobra i imala osrednje ocene iz biologije i hemije. Naravno, nije imala dovoljno bodova i nije uspela da upiše medicinsku. Lepo je kada imate ambicije, ali morate da znate vaše sposobnosti i u šta se upuštate ako planirate neku školu da upišete.
Ali ako ste na kraju opet neodlučni, radite test za profesionalnu orijentaciju. Možete otići kod školskog psihologa/pedagoga i oni će razgovarati sa vama i dati vam da uradite test. Nama su u školi dali test na principu zaokruživanja ponuđenih stavki, ali mislim da je to gubljenje vremena. Meni je kasnije psiholog posebno uradio test intelektualnih sposobnosti i intervju (koji je trajao čak 1 sat!) na osnovu čega je izveo zaključak koja škola ili tačnije koje oblasti meni najviše idu od ruke. 
Isto kada pišete listu želja, stavite više škola za ne daj Bože :)Sad, pripreme. Ja se lično nisam puno spremala. Srpski se uopšte nisam spremala, jer sam išla na te pripreme za filološku. Kombinovani sam uradila testove, a matematiku sam obnavljala formule i vežbala zadatke. Na kraju sam imala 9,5 iz srpskog, 7 iz matematike i 8,5 na kombinovanom.
Smatram da, ako ste redovno učili u školi, vam neće trebati previše pripreme, već samo da obnovite neke stvari. Međutim, ako niste dovoljno radili i pratili nastavu u školi, onda će vam to predstavljati problem. Na kraju krajeva isto zavisi i broj bodova koji nosite iz škole, tako da "bolji" đaci svakako ne moraju da se pripremaju puno, dok neko ko nije zadovoljan brojem bodova koji nosi iz škole, mora malo više da se sprema. 
Savetujem vam da nabavite zbirke koje sastavlja ministarstvo prosvete, pošto su pitanja prilično bliska onim što će biti na samom prijemnom. Isto radite sa nastavnicima. U mojoj školi su nastavnici držali dodatnu nastavu za pripremanje za prijemni gde su prelazili preko celog gradiva. To je jako korisno, jer možete pitati sve što vam nije jasno, a i nastavnici vam mogu skrenuti pažnju na neke stvari.
Mnogi isto zanemaruju psihičke pripreme koje su podjednako bitne. Nekoliko dana pred ispit dajte sebi predaha i pokušajte da se opustite.

Sad sam ispit. Prvo što vam mogu reći: ponesite vodu! Ozbiljna sam, može biti jako vruće u prostorijama gde budete radili test, pa vam može pripasti muka. 
Ne paničite i ne žurite nigde. Imaćete sasvim dovoljno vremena za sve zadatke, zato pažljivo pročitajte zahtev zadatka i proverite više puta nakon što uradite. Ako negde zapnete, samo preskočite to pitanje i kasnije mu se vratite, a i na kraju krajeva ako nešto ne znate da uradite, nema veze. Ja prošle godine nisam uradila jedan zadatak iz matematike, ali sam ipak izvukla dobar broj bodova. Iz srpskog pazite na pravopis, iz matematike na račun i uopšteno pazite na zahtev zadatka (da li nešto treba da se podvuče, zaokruži i sl.), jer na takvim stvarima možete izgubiti bodove.


I poslednji savet koji vam mogu dati je da se ne stresirate previše. Pitanja su sasvim normalna u smislu da zaista obuhvataju neko opšte znanje tako da ako znate osnovne stvari iz svih predmeta koje polažete, onda nemate razloga za brigu.

To bi bilo to od mene. Nadam se da sam nekima pomogla na neki način, a ako imate nekih dodatnih pitanja, slobodno ih postavljajte u komentarima. Vidimo se do sledećeg posta :)

7 comments:

 1. Jaooo, meni predstoji dugačka nedelja prijemnih ispita, ali ovaj tvoj post stvarno mi je pomogao :) Hvala ti <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nema na čemu, zaista mi je drago što ti je pomogao! Želim ti sreću na ispitima :))

   Delete
 2. Znas da mi je pao kamen sa srca.Nama je razredna na pocetku sestog razreda pricala kako treba da pocnemo da se spremamo,kako moramo da imamo 50 poena da bi smo presli u trogodisnju skolu;da ako ne pređemo gubimo godinu dana,itd,itd.Bila sam prestravljena.A ovo me je bas,onako spustilo na zemlju xD Inace,predpostavljam da je muzicka teska,posto je meni muzicko uvek bilo tesko mogu jos zamisliti tebi!Ja se nekako u izboru mucim izmedju gimnazije i one dizajnerske u Bg.Ali dobro ima vremena :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Znači mrzim te osobe koje od muve prave slona! Prijemni uopšte nije strašan ili težak! Ako si dobar đak i učiš redovno, nema potrebe da se uzrujavaš previše oko toga. Naravno, treba malo u osmom da se obnove neke stvari iz prethodnih razreda, ali te priče za poene su isto smešne.
   Dap, muzička je prilično teška psihički i fizički, ali ako nešto voliš, spreman si da žrtvuješ neke stvari i da ne odustaješ zbog nekih padova koje s vremena na vreme doživiš :)
   Ti se raspitaj malo za te škole i vidi koja bi ti možda više pristajala. Ne znam koji si razred, ali i da si sad sedmi u pravu si, ima vremena :D
   I hvala za komentar :)))

   Delete
 3. Koji instrument sviras?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Violinu i klavir, ali mi je violina glavni predmet :)

   Delete