Friday, May 27, 2016

Kad strast ovlada čovekom


STRAST(grč. παθος)
veoma jako osećanje prema nekome ili nečemu


Mada se ona često vezuje za romantiku, strast se često može predstaviti i u nečijem radu i interesovanju - strastveno se posvećuje svom poslu.

Ponekad se pitam da li ću to iskusiti. Hoću li ikada imati trajno usmerenje čitavog svog bića?


AFEKT(l. affectus)
- jako osećanje koje nailazi iznenadno i traje kratko vreme


Više puta mi se dešavalo da doživim afekt. Da mislim da sam napokon saznala za nešto što me pokreće u nekoj meri, nešto što će biti tu i motivisati me da budem sve bolja i bolja. Ali da se nakon nekog vremena samo okanim toga.

Do skoro sam mislila da je muzika nešto što strastveno doživljavam. Ispravka: do skoro sam mislila da je muzičko izvođenje nešto što strastveno doživljavam. Ali nakon nedavno održanog koncerta gde sam nastupala kao solista, taj osećaj je prosto nestao. Završila sam svoju kompoziciju, poklonila se, otišla i zaplakala od nezadovoljstva. Nakon dva dana, došla sam na čas i sa profesorkom sam rezimirala nastup. Rekla je da je bilo dobro (ne kao i na časovima, ali dobro), da su me ostali profesori pohvalili, ali ipak ja nisam bila zadovoljna. Prisutna je bila trema, zaškripalo mi je par tonova, ali ono što je na mene uticalo da reagujem na taj način jeste to da se nisam prijatno osećala dok sam svirala. I to me malo zabrinjava, obzirom da je javna izvedba programa stalan deo mog obrazovanja i moje moguće budućnosti. Ne želim da budem jedna od onih osoba koja se bavi nekim poslom koji ne voli, koji je ne zadovoljava i ispunjava u potpunosti. Na kraju krajeva to ne mora biti muzičko izvođenje, već bilo šta. Želim da se bavim nečim što me usrećuje i tera da zračim pozitivnošću, tako da svi vide koliko ja zapravo uživam u svom poslu i koliko ga strastveno izvršavam.

Međutim tri dana nakon solističkog koncerta nasledio je orkestarski. Ponovo je bilo i treme i škripanja par tonova, ali ne i neprijatnosti. Možda je to što nisam sama na sceni, što sam okružena ljudima koji zajedno sa mnom dele taj teret i koji tačno znaju kako se osećam u datom trenutku. Trenutno vidim da, ako se u budućnosti opredelim za muziku kao zanimanje, neću biti solista, već kamerni/orkestarski izvođač (nadam se :)). To je nešto što meni više odgovara i nešto što mi daje priliku da uživam na sceni i (nadam se) omogućava drugima da uživaju slušajući.


MERAKI(grč. μεράκι)
- raditi nešto sa posvećenošću i ljubavlju; ostavljati deo sebe u svom radu

Ipak, otvaraću se svakakvim iskustvima i ko zna, možda se i ne opredelim za muziku, već je nešto drugo zameni. Na kraju krajeva, možda ništa od ovoga ne bude relevantno za par godina, ali sada vam govorim da se i vi otvorite svakakvim iskustvima i da pokušate da nađete nešto što će vam probuditi strast, ako već niste. Ali ako jeste, radite na tome i trudite se da uživate u svakom trenutku. 

2 comments:

  1. Podrzavam te i shvatam (nadam se da shvatam;jer koliko uopste osoa koja je zadnji put nastupala u vrticu moze da shvati bilo sta o nastupanju?).Moj predlog je da ides za onim sto volis,ako volis muziku idi tamo i sviraj devoko!Obori ih sa nogu!Ako ne mozes sama zbog treme,obori ih sa nogu (ili stolica?) sa svojim kolegama !Inace volim postove koji su karatki,ali sa puno...hmm... ulozenog truda?Delica duse ?Ne znam ali prosto volim tvoje postove :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na podršci! Iskreno ne znam baš koliko je ovaj post kratak (mada sam mogla da se raspričam ili u ovom slučaju raspišem :P). Stvarno mi je drago što voliš i ceniš ono što pišem, mišljenje je obostrano :))

      Delete