Friday, February 19, 2016

Ema


Originalni naziv: "Emma"
Izdavač: Vulkan
Žanr: Klasična književnost
Broj strana: 400


Razmišljala sam dosta dok sam pisala ovu recenziju i zaključila da verovatno u budućnosti neću pisati recenzije klasika, iz čistog razloga što mi je jednostavno teško da dam neki relevantan komentar, jer je to ipak književnost koja je decenijama cenjena i ocenjivana od strane raznih (pravih) kritičara. Mada ako neko od vas želi da ja pišem recenzije nekih klasika, onda ću ih sigurno uraditi. U ovom slučaju, ova knjiga je tražena od strane Danice Milanović, tako da se nadam da ona sad ovo čita i da će joj pomoći, ali i onima koji nisu tražili :)

~OPIS:
Lepa, pametna, bogata - Ema Vudhaus je zadovoljna svojim životom i ne planira da se udaje. Međutim, to što ona nije zainteresovana za svoji ljubavni život, ne znači da nije za tuđ. Njen trenutni cilj je da svojoj novostečenoj prijateljici Harijeti Smit pronađe dostojnog izabranika. Međutim ishod njenog provodadžisanja dovodi Harijetu, ali i nju samu u nepogodne situacije.

Kako najkraće ili najjednostavnije da opišem svoj utisak knjige...meh.
Svesna sam da kad ovako napišem zvuči kao da mi se nije svidela, što definitivno nije slučaj. Ali iskreno sam očekivala više. Nikad pre nisam čitala nijedno delo Džejn Ostin i iskreno sam planirala da prvo pročitam "Gordost i predrasude" jer joj je to, čini mi se najpoznatije delo. Međutim nisam je zatekla u knjižari pa sam odlučila da umesto toga uzmem Emu, pošto mi je radnja delovala zanimljivo. Okej, sad kad sam završila sa ovom pričom koja vas ne zanima, da pređem na samu knjigu.

Ovo delo je napisano u 19. veku, što se može donekle i primetiti zbog stila pisanja. Ali nemojte da mislite da je zbog toga knjiga teška za čitanje, zapravo je sve razumljivo, a pritom lepo opisano. Imamo dosta scena gde se uvode novi likovi, ali su zato oni jako detaljno opisani tako da ne moramo da nagađamo njihovu ulogu u priči. Nekako svaki lik je donekle bitan u razvoju priče, čak i oni koji se samo pominju u razgovorima pojedinih likova, a ne direktno u nekim dešavanjima same radnje. 
Sad što se tiče glavne junakinje ovog dela, Ema je definitivno jedan od onih likova koje želite da mrzite, ali jednostavno ne možete. Ona radi pojedine stvari u ovom delu, gde vi kao čitalac znate da nije u pravu i znate da će remetiti sve, ali joj ne zamerate preterano, jer znate da to radi iz dobre namere, a ne da bi nekome naudila. Za pojedine članove društva Ema predstavlja "oličenje savršenstva" zbog svog položaja, a i odlika. Ona toga svesna, ceni sebe i očekuje da se drugi ophode prema njoj sa poštovanjem. Međutim ima trenutaka kada vidimo da je svesna da ne može biti najbolja u svemu i da ima osoba kojima zavidi, što je malo odvaja od te uloge snoba kojim je autorka predstavlja. Pored nje imamo i druge likove koji su jako dobro razvijeni u priči i koji fantastično služe ulozi koja im je namenjena.

Uprkos lepom stilu pisanja i dobrim likovima, sama priča mi se i nije u potpunosti dopala. Kada bi završila neko poglavlje, ne bi mi bilo teško da spustim knjigu i nastavim nakog nekog vremena, jer me priča ne bi ostavila u nekoj neizvesnosti ili me jednostavno ne bi "ugrabila". Svesna sam da ova priča ne treba da bude dinamična i da radnja treba lagano da se odvija, ali nekako nisam naviknuta na to. Isto tako je bila predvidiva, što mi je takođe donekle razumljivo. Ali ja lično volim da se baš unesem u čitanje neke knjige i da ima dobar zaplet koji je bio neočekivan. Zato je ocena malo snižena.

Takođe još da napomenem da me je u nekim momentima ova knjiga podsetila na film Clueless, zbog likova. Mada sam i videla da dosta ljudi kaže da "Ema" jeste bila inspiracija za taj film, tako da ako vam se svideo onda slobodno pročitajte i knjigu. A ako niste gledali taj film, onda stvarno ne znam šta čekate!

Image result for as if gif

Evo da rezimiramo; stil pisanja je jako lep i likovi su jako dobro opisani razvijeni, ali sama priča i nije baš uzbudljiva.

Ipak je bila okej za čitanje i preporučila bih vam da je pročitate. Možda vam se svidi više nego što je meni. Ja ću sigurno da vidim da pročitam još neku knjigu Džejn Ostin.

Moja ocena je ★★


I to je kraj ovog posta, nadam se da vam se svideo. Kao što ste možda primetili sa strane ima gadžet Currently reading, pa ako vam neka knjiga deluje zanimljivo i želite da vidite recenziju, slobodno mi dajte do znanja :)

No comments:

Post a Comment