Sunday, December 6, 2015

Progovori

 "Ne otkrivaj svakom čoveku svoje misli"Nedavno sam videla ovaj citat i odmah ću reći da se ne slažem. Naravno on ima svojih istina, ali uopšteno nije primer koji trebamo pratiti.


Pre svega, svi smo mi jedna zasebna jedinka, različita od one druge po mnogo čemu; izgledu, ponašanju, mišljenju. Naravno ova prva dva primera su ona koja se primećuju najviše, dok je treći manje uzet u obzir. Čist primer sam ja:
Početak školske godine. Upuštam se u nešto novo sa ljudima koje i ne poznajem. Pošto sam po prirodi mirna i opuštena, ozbiljnog izraza lica, mnogi se ustručavaju da me upoznaju, jer misle da sam totalno izgubljena i smorena. I u početku sam, priznajem, i bila takva donekle, sa osobama koje sam tek upoznala, ali ipak nešto što me je šokiralo jeste to da kad sam se jednom nasmejala na neku šalu, prvi komentar od jedne dugarice je bio: "Hej vidi i ona se nasmejala"...
Pa zar i ja nemam pravo da se nasmejem ili uopšteno iskažem svoja osećanja. Zapravo da li ste svesni da ja uopšte imam osećanja?  Mislim, bila sam svesna da ne delujem kao druželjubiva i otvorena osoba koja sa svima može da priča i da je svi vole. Ali ipak da delujem toliko ozbiljno, toga već nisam bila svesna. Srećom, svi su uvideli da nisu u pravu, jer kad god bi progovorila, svima bi dala do znanja da slušam, da imam spostvena osećanja, da mogu da se nasmejem i našalim, ali i da budem ozbiljna kada je to potrebno. Ali pre svega, da imam jake stavove koje podržavam i ne bi se ustručavala da se suprotstavim nekome, naravno ne na drzak način. Sada je naravno sve u redu i sa svima sam u odličnim odnosima. 
Ipak, time što se ne ustručavam da se izjasnim u nekim situacijama kada tema konverzacije ne uključuje "koju sliku da postavim na instagram", već nešto što zapravo vredi komentarisanja, ne smatram sebe sveznalicom i umem prihvatiti činjenicu da nisam uvek u pravu i da nemaju svi ista mišljenja. Međutim nervira me, kada su svi zaprepašćeni kada ja izustim nešto i dam svima do znanja da zapravo slušam i želim da učestvujem u konverzaciji. 

Samo zato što je neko tih većinom vremena, ne znači da i on/ona nema svoja mišljenja. 
Stoga, nemojte se plašiti da se suprotstavite drugima kada su u pitanju vaši stavovi. Svi mi imamo različita mišljenja koja treba da delimo sa drugima i te osobe trebaju znati da ih poštuju. Samo zato što ste tihi i povučeni, ne  znači da ste išta drugačiji od osoba koje su slobodne i pokazuju svoja osećanja kroz većinu svojih postupaka. Naravno, mi ne možemo promeniti svoju prirodu, ali možemo pokazati drugima da smo mi mnogo veći i kompleksniji od mirnog eksterijera i da imamo burne misli kao i svako drugi. 


Zato progovori i zauzmi se za sebe.

3 comments:

  1. Sviđa mi se. Lepo si ovo pokazala svoje misljenje i slažem se sa tobom :)
    Donekle hmm..pa i mene svi smatraju streberom i dosadom dok me ne upoznaju...reality calls.. pose pocinju da mi pricaju da se smirim hhahaha xd.

    ReplyDelete