Thursday, October 8, 2015

Crno-beli svetU početku, sve beše crno i belo. - Morin O'Hara

Pogled ne postoji, prizor ne postoji. Danas je sve to pod senkom ekrana. Ekran je prozor današnjice. Jedan klik..samo jedan klik tastature i miša nas deli od svih mogućih informacija, svih mogućih prizora koji mogu zadovoljiti naš um. Evo, svi govorimo o tome kako je došla jesen, kako smo uzbuđeni zbog promene vremena, udobne odeće, toplih napitaka i šarenog lišća koje se nalazi svuda. Ali stvarnost je ta da svi prave iluziju. Govore kako jedva čekaju "duge šetnje po parku, okruženi šarenilom", ali istina je da većina tih osoba ostaje kod kuće i samo posmatra slike sa društvenih mreža i uživa u tuđem životu. Umesto da se uživa u lepoti uživo, svi su okupirani lepotom slike na Tumblr-u koja ima 5000 re-postova.
Ali treba pomisliti kako je bilo ljudima pre svega ovoga? I ne mislim pre tehnologije u potpunosti, već pre unapređene tehnologije. Ekrani i slike postoje već sto godina maltene, ali nisu bile napredne koliko i sada. Sve je bilo crno-belo i nije se moglo uživati u bojama. I ako se latimo ekrana i tehnologije, moglo bi se reći da je sve bilo tako. Sve je bilo tamno, mračno, monotono; predmeti i ljudi. A i kako ne bi bili, kad su živeli u vremenu ratova, kriza, siromaštva, diskriminacije, koje na žalost još uvek traju, ali su zamaskirani da ne deluju toliko strašno, koliko zapravo jesu. 


Umesto da promenimo realnost, mi menjamo naš pogled na nju.

I koliko god to zvučalo loše, na neki način je zapravo dobro. Na svet gledamo znatno pozitivnije i to je takođe nešto što je važno posedovati, ali ne u meri gde smo zaslepljeni i naivni. Problem se ne može rešiti ako su nam misli preplavljene negativnošću, već trebamo verovati u promenu i tu promenu ostvariti radom.


Ali ipak i ne treba zaboraviti uživati u već postignutim stvarima, stvarima koje su na neki način, već obojile deo našeg mračnog sveta.
Tehnologija je jedna divna stvar (ja vam se sad preko nje i obraćam), ali ona ne može činiti nas, ona nam ne može pružiti ono što stvarnost može. Sedevši za ekranom pola dana neće pomoći ni vama, ni drugima oko vas. Zato se trebamo odupreti, živati u sadašnjosti i nastaviti sa bojenjem našeg crno-belog sveta.

4 comments:

 1. Predivan post!Slazem se sa svime sto si rekla.Nemam nista protiv tehnologije,najgore kad ljudi smaraju o tome kako je tehnologija unistila svet preko interneta.Idi u neku pecinu ako ti ne odgovara,nemoj smarati covece xD
  Slazem se da je ranije bilo uzasno,rasizam,siromastvo,nasilje(ucitelji u skolama su imali pravo da tuku decu O-o)...
  beyourself2003.blogspot.rs

  ReplyDelete
  Replies
  1. Znam, mislim tehnologija nam je pružila toliko toga i razvila ljude na intelektualnom nivou. Drago mi je da se slažeš. Hvala što pratiš moje postove, stvarno mi puno znači :D!

   Delete
 2. Odlican post,predivno pises,vidi se da si stvorena za pisanje<33333
  Ako zelis prijavi se za takmicenje na mom blogu:http://anasworld7.blogspot.rs/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pa ne bih baš rekla da sam stvorena za pisanje (pošto se u sedmom/osmom razredu nisam baš proslavila na pismenim zadacima) ali hvala ti u svakom slučaju :)

   Delete