Sunday, September 20, 2015

Moj trenutni utisak srednje škole + najava za Q&A!Pa evo i mene...da budem iskrena, zadnjih nedelju dana mi uopšte nije bilo do pisanja ili bilo čega na kraju krajeva, jer sam preumorna. Ali danas (tačnije sinoć) sam se malo opustila i uspela sam (jedva) odvojiti vremena da napišem novi post. Odlučila sam pisati o mom dosadašnjem iskustvu i utisku srednje škole. I sve što za početak mogu reći jeste da je potpuno drugačije nego što sam očekivala kako u pozitivnom, tako u negativnom smislu.

Pa ovako; za one koje ne znaju ja sam upisala srednju muzičku školu, koja je smatrana stručnom školom što i jesle pošto od opštih predmeta imam samo srpski, engleski, italijanski, istoriju, fizičko, informatiku i biologiju i fiziku koje imam samo prvu godinu. Da li ste primetili nešto?? NEMA MATEMATIKE! UOPŠTE!!! To je nešto za šta verujem da je svaka osoba koja ide u muzičku srećna. Mislim nisam ja bila loša iz matematike (5 iz geometrije, 4 iz algebre) ali je baš i ne volim. Tu neku "prazninu" koju ostavljaju opšti predmeti popunjavaju stručni. Sad stučni predmeti zavise od toga koji odsek/smer si upisao/la. Ja sam upisala vokalno-instrumentalni i od stručnih predmeta imam: glavni predmet (violina), klavir, gudački orkestar, kamernu muziku, solfeđo, teoriju muzike i muzičke instrumente. Sad verujem da većina vas misli "Šta li su ovi predmeti, 'leb te vid'o?" Ok možda ne baš tim rečima, ali ipak da ste zbunjeni i ne krivim vas. Međutim, objašnjavanje svega bi bilo previše, ali ako vas zanima, slobodno pitajte i ja ću objasniti :)

Ok sad kada znate u kakvu školu idem, tj. koja mi je struka, da pređem na moje trenutne utiske.
~Društvo:
Pa nešto što sam znala još pre nego što sam krenula, jeste da nas neće biti puno. Mislim ima nas samo 23...u celoj generaciji!!! Sad nemojte misliti da se žalim, jer nije u tome stvar, stvarno mi je super kad nas je ovako malo, pogotovo na stručnim predmetima, jer nas tad još dele u manje grupe.
Sad društvo uopšteno; pa prilično sam zadovoljna. Zbližila sam se sa dosta njih, mada ima nekih osoba koje stvarno trudim da izbegavam, jer stvarno nisu tip osoba sa kojima bi se ja družila, ali ipak sa svima sam okej. Jedina loša stvar kod osoba sa kojima sam se zbližila, je to što nismo u istim grupama, tako da se viđamo samo na opštim predmetima :( I da još jedna loša stvar je to da nisam uspela da nađem nikoga ko sluša istu muziku kao ja! A u pitanju je MUZIČKA škola -.-"
~Uopšteno:
Što se tiče škole kao škole...pa to je malo komplikovano. Verovali ili ne, ja sam u školi po ceo dan i to od ponedeljka do subote...ne, ne lažem, ozbiljna sam. Zašto je to tako? Pa umesto profesori da se usklađuju sa učenicima, učenici se usklađuju sa njima i to znači da ako nijedan profesor ne može da održi čas u određeno vreme, onda mi moramo da čekamo. I primer jednog mog dana je da odem u školu u 11h na prvi čas i vratim se kući u 20h, a pritom imam samo 6 časova. Tako da u školi provedem ceo dan. A najčudnija stvar u tome je to što meni takav raspored ne smeta :/ jer kada imam neku dužu pauzu kao npr. 2-3 vezana časa, mogu da vežbam violinu, a to mi je dobro, jer neće imati ko da mi smeta, kao kad sam kod kuće. Ili umesto violine klavir, pošto ga nemam kod kuće. A ako imam manju pauzu, onda mogu da se prošetam i uzmem nešto da pojedem. Sve u svemu, to i nije toliko loša situacija koliko zvuči.
Pored toga verujem da se isto pitate, zašto idem i subotom u školu. I razlog za to je to da sam se prijavila da idem na etno pevanje i oni imaju probe petkom i subotom tako da i subotom moram da dolazim u školu na 2-3 sata, mada ni to nije neki problem.

Jedina stvar koja još odvaja muzičku školu od drugih je to što mora mnooogo da se radi. Pored učenja opštih predmeta, mora se još i vežbati stručni predmeti, glavni pogotovo (po više sati dnevno) i to je nešto što ja smatram da čini muzičku težom od, recimo gimnazije. Mislim, gimnazija je škola koja psihički dosta zamara, a muzička zamara kako psihički, tako i fizički. Mada nije da imam iskustvo sa obe već samo sa jednom, tako da se neko možda neće složiti sa mnom.


To bi bilo to (za sad) što imam da kažem o mom utisku. Zaista treba dosta da se radi (kao i u svakoj školi), ali na kraju se sav taj trud isplati :D
I da, da ne zaboravim, želim u skorije vreme da napravim neki Q&A, jer mi deluju zanimljivo, pa ostavljajte mi pitanja u komentarima postova, pošto planiram da ga uradim kad budem imala dovoljan broj pitanja, a to će se odužiti :)
U svakom slučaju, to bi bilo to za danas, nadam se da vam se svideo post, naredni će biti TAG tako da nastavite da pratite ovaj blog ako vas zanima koji. Do tada... 

1 comment:

 1. Super post:)
  WOW nema matematike*-*
  Ja ne bih izdrzala da toliko ubdem u skoli,jos i da subotom idem:0
  Bravo sto izdrzavam to:3
  Pitanja za Q&A:
  1.Da li volis Nirvanu?
  2.Omiljena boja?
  3.Starke ili nesto na fazon Nike patika:3?
  4.Jesi cula za Sajsi MC i ako jesi sta mislis o njoj:D?
  5.Omiljeni blog?
  6.Koliko dugo imas svoj blog?
  7.Omiljena knjiga?
  8.Omiljeni casopis?
  9.Sta te najivse nervira kod ljudi:3?
  http://teengirl2003.blogspot.rs/

  ReplyDelete